UGEAVISEN.COM

Trampoliner, indkøbstrolley og fritidsprodukter - Easy-Pix.eu

ForsideGRÆNSEHANDELHOROSKOPERARTIKLERFORLYSTELSERSUND & RASKMAD MED MERE

Dagpåfugleøje - en ”skræmmende” sommerfugl
Af Ragna Christensen, ConDidact

Dagpåfugleøje er en af de flotteste sommerfugle man kan se i Danmark. Den er rødbrun med store blå og gule øjepletter, og den kan ikke forveksles med andre sommerfugle her i landet. Dens vingefang måler 5-6 cm., så den er en ret stor sommerfugl. Dagpåfugleøje er udbredt i hele Danmark, og der er mange af dem de fleste steder. Dagpåfugleøje er fremme hele sensommeren og langt hen på efteråret, hvis vejret er godt. Så går den i vinterhi, hvor den skifter til en kedelig brun kamuflage-farve. Man kan finde den både i udhuse og kølige lofter.

Selvom dagpåfugleøje er smuk og sart at se på, er den dog udmærket i stand til at forsvare sig. Føler den sig truet, folder den vingerne ud og viser de fire kæmpestore øjne. Det ligner øjnene på et farligt rovdyr som ræv eller ugle. Det forskrækker fjenden, og i mellemtiden kan sommerfuglen måske nå at flyve væk.

Men øjnene er ikke sommerfuglens eneste våben. Den kan også lave tydelige raslende eller skrattende lyde. Lydene bliver til når sommerfuglen gnider bagvingerne mod forvingerne. Samtidig åbner og lukker den vingerne og viser de ”farlige” øjne frem. Forskere har fundet ud af, at lydene skræmmer mus og andre smådyr. Lydene kan høres både sommer og vinter. Kommer man tæt på en overvintrende dagpåfugleøje, kan man være heldig at høre de ”uhyggelige” skræmmelyde.

Udover de lyde som kan høres af mennesker, danner sommerfuglen også ultralyde, som vi ikke kan høre. Det kan flagermusen til gengæld godt – og hensigten med lydene er selvfølgelig at jage denne potentielle fjende på flugt!


Læs mere om dagpåfugleøje på danske-dyr.dk

hspace=0
Leveret af SetWeb

Ugeavisen • Skovvej 10 • 6520 Toftlund
Tlf. +45 74 83 22 42 • Fax +45 70 14 17 21 E-mail: