UGEAVISEN.COM

Trampoliner, indkøbstrolley og fritidsprodukter - Easy-Pix.eu

ForsideGRÆNSEHANDELHOROSKOPERARTIKLERFORLYSTELSERSUND & RASKMAD MED MERE

20. marts 2007: Ifølge producenterne kan en typisk harddisk arbejde i 1,5 million timer eller 171 år. I den virkelige verden holder disken måske bare 4-5 år. En ny undersøgelse viser, at producenternes tal for harddiskes holdbarhed er vildt overdrevne - mildt sagt. En tilsvarende analyse fra Google gav tidligere på året næsten samme resultat.

Det er en ny analyse fra Carnegie Mellon University som kommer frem til de meget opsigtsvækkende tal. En række analyser og praktiske tests viser, at producenternes såkaldte MTBF tal (Mean Time Before Failur) i de fleste tilfælde overdrives af producenterne. Som eksempel nævnes at Seagate oplyser MTBF på sine Cheetah X15  drev til 1,5 mio. timer - 171 år. Forsøgene viser, at Cheetah diskene i bedste fald holder mellem 9 og 11 år.

Ikke komponentfejl
Rapporten viser også, at det næppe er fejl i de komponenter som harddsikene består af, som udløser de dårlige holdbarheder, men derimod de driftsbetingelser diskene udsættes for i løbet af deres "erhvervsaktive" liv. Her spiller forhold som varme, kulde, støv, stød og vibrationer en langt større rolle for diskenes evne til at fungere uden fejl. Netop derfor bliver producenternes MTBF-tal misvisende. De er nemlig typisk baseret på teoretiske beregninger af, hvornår en række komponenter fejler. Da elektronikkomponenter ofte har meget lange fejltider, bliver sådanne teoretiske MTBF-tal for lange, og kunderne tror at harddisken holder længere end den gør.

En undersøgelse fra selskabet Google - offentliggjort for godt en måned siden - nåede frem til stort set samme konklusion. Google havde indsamlet og systematiseret fejlmeldinger på de tusindvis af diske som indgår i virksomhedens omfattende serverpark. Det lidt overraskende resultat var, at det ikke er diskenes brug som tager livet af dem, men måske snarere og navnlig temperaturforholdene omkring disken.

Faresignaler skal tages alvorligt
Google analysen viste også et andet interessant resultat. Når en disk begynder at vise såkaldte scanningsfejl - dvs. fejl ved læsning eller skrivning et eller flere stedet på diskenes overflade - så øges risikoen med 36 gange for at diskdrevet går helt i stykker inden for 60 dage.

Tag så den backup
Som forbruger - det være sig professionel IT bruger eller privatperson - er der meget lidt at stille op mod de "dårlige" diske. Eneste metode til at undgå datatab er at konstatere, at harddiske generelt næppe holder meget mere end 3-4 år - stort set uanset type, mærke eller interface teknologi, og uanset hvilken MTBF producenten lover. Og eneste løsning - ud over at skifte harddiske jævnligt - er selvfølgelig at tage sikkerhedskopier.

Hvornår har du i øvrigt sidst checket, at din backup fungerer?

 

 

hspace=0
Leveret af SetWeb

Ugeavisen • Skovvej 10 • 6520 Toftlund
Tlf. +45 74 83 22 42 • Fax +45 70 14 17 21 E-mail: