UGEAVISEN.COM

Trampoliner, indkøbstrolley og fritidsprodukter - Easy-Pix.eu

ForsideGRÆNSEHANDELHOROSKOPERARTIKLERFORLYSTELSERSUND & RASKMAD MED MERE

Hjælp gærdesmutten – hold katten inde
Af Ragna Christensen, OBSnatur

Indtil nu har vinteren i år været meget mild. Men det kan hurtigt ændre sig, og så er det ikke sjovt at være gærdesmutte. Er vinteren streng, dør over 70 procent af vores ynglende gærdesmutter.

Fælles sovning
Gærdesmutten er en hidsigprop og den lille, iltre fugl tåler normalt ikke synet af artsfæller af samme køn. Men om vinteren er der våbenhvile – i hvert fald når fuglene går til ro om aftenen. ”Det sker at flere gærdesmutter går til fælles overnatning i hule træer eller i redekasser for at holde sig varme,” fortæller Allan Gudio Nielsen fra Dansk Ornitologisk Forening. ”Ofte er det kun et par stykker, som deler rede natten over, men undertiden kan mange finde på at klumpe sig sammen. I England har man talt hele 63 gærdesmutter i én og samme redekasse,” siger Allan Gudio Nielsen.

Springer ikke morgenmaden over
Det koster en masse energi at holde kroppen varm. Efter en lang og kold vinternat, er næsten alle fuglens energidepoter brugt op, og den må hurtigt ud at søge føde, når det lysner. Er den lille fugl gået sulten til ro aftenen før, og kan den ikke hurtigt finde føde, overlever den ikke mange timer. Vil du give gærdesmutten en god start på dagen, er det en god ide at holde katten inde i de tidlige morgentimer. Så kan fuglen søge føde i stedet for at holde øje med fjenden!

Tæl fuglene
Gærdesmutten er bare én af de fugle du kan se udenfor. Solsort, rødhals og mejser er også med til at sætte kolorit på vinterhaven. Hvilke fugle har du i haven – eller på altanen? I Den store Vinterfugletælling kan alle være med til at få tal på Danmarks fugle. Det eneste der kræves er et par vågne øjne og adgang til Internettet. På hjemmesiden obsnatur.dk kan du læse om, hvordan du deltager, og her kan du også få tips til fodring, læse mere om fuglene og meget andet.
Den store Vinterfugletælling arrangeres i samarbejde mellem Friluftsrådet, Dansk Ornitologisk Forening og forlaget ConDidact. Læs mere om vinterfugletællingen på www.obsnatur.dk 

hspace=0
Leveret af SetWeb

Ugeavisen • Skovvej 10 • 6520 Toftlund
Tlf. +45 74 83 22 42 • Fax +45 70 14 17 21 E-mail: