UGEAVISEN.COM

Trampoliner, indkøbstrolley og fritidsprodukter - Easy-Pix.eu

ForsideGRÆNSEHANDELHOROSKOPERARTIKLERFORLYSTELSERSUND & RASKMAD MED MERE

Julehandel for lånte penge

December ligger lige om hjørnet, og juletraditionerne tro vil en stor del af de mange gaver blive finansieret for lånte penge. Sidste år lånte vi alene i bankerne for 7,5 mia. kroner i december – dertil kommer lån i butikker og finansieringsselskaber. Men lånemarkedet er en jungle med mange fælder. En ny kampagne kommer forbrugerne til undsætning og hjælper dem med at finde vej til det bedste lån.

Under sloganet ”ÅOP – prisen du kan regne med” lancerer Forbrugerstyrelsen og Finanstilsynet i samarbejde med en lang række organisationer i dag en kampagne, der skal lære danskerne den reelle pris på forbrugslån. Kampagnen er målrettet de yngre forbrugere, der er i en situation, hvor de oftest ikke har mulighed for at låne i fast ejendom og derfor er henvist til dyrere forbrugslån.

”Forbrugerne skal se sig godt for og ikke blot kigge på prisen på den månedlige afbetaling, men også huske tre små bogstaver: ÅOP. Det er den pris, forbrugerne kan regne med, når de låner penge. Vi ved, at der bliver lagt mange timer i at finde den helt rigtige fladskærm eller computer, og på samme måde vil vi gerne have forbrugerne til at tænke sig om, når de låner penge, og ikke blot tager det første og det bedste”, siger familie- og forbrugerminister Lars Barfoed.

I 2006 forventer detailhandlen at slå alle tidligere rekorder for julehandel, og en stadigt større del af julehandlen foregår for lånte penge. Tal fra Finansrådet viser, at markedet for forbrugslån eksploderer op til jul. I december 2005 steg lånetrangen med 67 % i forhold til den måned, hvor der lånes næstmest, juni. I alt lånte danskerne for over 7,5 mia. kr. i banker og sparekasser i december 2005. Også markedet for de såkaldte blankolån – forbrugslån uden sikkerhed, som typisk udbydes uden for bankverdenen – er eksploderet siden samme tidspunkt sidste år. Det forventes, at danskerne vil købe på klods for over 8 mia. kr. i 4. kvartal 2006 – en stigning på næsten 20 % i forhold til året før.

www.aaop.dk kan man udregne, hvad et lån samlet set vil koste ved at indtaste lånets sum, løbetid og ÅOP. På den måde kan man hurtigt sammenligne to lån og vurdere, hvor man får mest for pengene.

Fakta om ÅOP
ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og er den samlede årlige udgift, man har på et givet lån. Ofte vil man se, at et lån eller en afbetalingsordning kan have ned til 3,5 % i rente, men en ÅOP på mere end 20 %, fordi der er store gebyrer og stiftelsesomkostninger ved lånet, og dermed kan lånet blive meget dyrere, end man først antog.

Fakta om kampagnen
Bag kampagnen står en bred kreds af statslige myndigheder og private organisationer: Forbrugerstyrelsen, Finanstilsynet, Finansrådet, Forbrugerrådet, Finans & Leasing, Dansk Kredit Råd, Realkreditrådet og Dansk Handel & Service.

 

 

hspace=0
Leveret af SetWeb

Ugeavisen • Skovvej 10 • 6520 Toftlund
Tlf. +45 74 83 22 42 • Fax +45 70 14 17 21 E-mail: