UGEAVISEN.COM

Trampoliner, indkøbstrolley og fritidsprodukter - Easy-Pix.eu

ForsideGRÆNSEHANDELHOROSKOPERARTIKLERFORLYSTELSERSUND & RASKMAD MED MERE
 

KÅL
Er en af vore allerældste grøntsager og de er alle fra slægten Bressica. Den er hårdfør, yderst anvendelig og meget næringsrig. Derfor er det en rigtig god grøntsag om vinteren hvor vi har særligt brug for vitaminer til at stå imod vinternens luner med. Den findes i mange afskygninger fra runde til flade, spidse til aflange og glatte til krusede. Farven variere fra gulgrøn til rødlilla. Kålen er som regel bedst hvis den har fået den første nattefrost. Desværre er kålen ikke så populær herhjemme – måske fordi folk ikke har smagt den tilberedt med respekt og kærlighed eller bare af uvidenhed. Det er nemlig sådan at hvis kål tilberedes for meget vil den komme til at smage stærk og bitter. Den skal kun tilberedes al dente eller netop mør. Desuden kan man mildne den karakteristiske kål smag der stammer fra sennepsolien i kålen ved at tilberede den med en smule syre så som vineddike, vin, saft fra citrusfrugter og ligende.
Et eksempel på at kål sagtens kan være lækker er sauteret rosenkål med kastanier og nødder der er en glimrende garniture til vildt kød og fugelevildt – noget lidt andet end det folk traditionelt forbinder kål med ja nemlig sauerkraut med flæsk og eller pølser – hvilket egentligt også er en glimrende tysk egnsret.

hvidkaal.jpg Hvidkål
Den er nok den mest udbredte af kålene. Vinterhvidkålen er ret kompakt, farven er hvid til meget lys gul-grøn og smagen er ret stærk og skarp men mildnes ved tilberedning – skarpheden skyldes det relativt høje indhold af sennepsolien.
rodkaal.jpg

Rødkål
Kender de fleste vist som tilbehør til flæskesteg. Farven gør den ret dekorativ. Den findes i en sommer og en vinter udgave men vinterkålen er den bedste. Den ligner hvidkålen men er noget sødere i smagen. Er mere sej og behøver mere tilberednings tid en hvidkålen. For at bevare farven kan man tilberede den med en syre fra eddike eller citrusfrugter.

rosenkaal.jpg Rosenkål
Stammer oprindeligt fra belgien og er nærmest en miniatyre udgave af kålen, med den sammen kompakthed. Rosenkål er de nye skud der sidder i bladhjørnerne på en høj tyk stamme. Der findes en rødlilla rosenkål hvis smag er mindre bitter end grøn rosenkål.
savoykaal.jpg

Savoykål
Har bølgede krusede blade. Sommerkålen er mørk grøn og har lyse hoveder, og er derfor mere sprød. Vinterkålen har faste og lysere hoveder, og er derfor mere sprød. Har ikke en så stærk kålsmag som hvid og rådkål og er derfor mere anvendelig i råkost. Ellers anvendes den på samme måde som hvidkål.

hspace=0
Leveret af SetWeb

Ugeavisen • Skovvej 10 • 6520 Toftlund
Tlf. +45 74 83 22 42 • Fax +45 70 14 17 21 E-mail: