UGEAVISEN.COM

Trampoliner, indkøbstrolley og fritidsprodukter - Easy-Pix.eu

ForsideGRÆNSEHANDELHOROSKOPERARTIKLERFORLYSTELSERSUND & RASKMAD MED MERE

Sommerfugle i december
Af Ragna Christensen, ConDidact

Sommerfugle hører sommeren til, skulle man mene. Men naturen er fuld af sære undtagelser, og lille frostmåler er én af dem. Lille frostmåler er en lysegrå natsommerfugl, der flyver meget sent på året. Normalt kan man se den langt ind i december. På trods af navnet kan man især se den lille sommerfugl flyve omkring på lune, milde aftener. Hvis det er snevejr og frost, er den ikke fremme. Den tiltrækkes af lys, så man kan ofte se den ved gadelamper, eller når den flakser rundt på oplyste vinduer.

Lille frostmåler er meget almindelig i hele Danmark. Den lever i skove, krat, levende hegn, parker og frugtplantager – alle steder, hvor der vokser løvtræer. Som larve æder lille frostmåler blade fra næsten alle slags løvtræer, og er der mange af dem, kan det blive et problem. Larverne kan afløve store områder totalt. Som voksen sommerfugl æder lille frostmåler derimod ingenting.

I områder med mange løvtræer kan der være virkelig mange af dem. Kører man gennem en løvskov om aftenen, kan man i billygternes skær se, hvordan hannerne i stort antal flakser rundt på jagt efter hunner. Nogle gange ”sner” det næsten med frostmålere.

Der er stor forskel på hunner og hanner. Hunnen har ganske små vingestumper – så små, at hun ikke kan flyve. Hunnen sidder på stammer og grene og venter på en han, som hun kan parre sig med.  Bagefter lægger hun sine æg. De voksne frostmålere dør efter parring og æglægning. Æggene klækkes, når foråret kommer, og de sultne larver æder løs af træernes blade. Efter nogle måneder forpupper de sig, og i oktober-november bryder de voksne frostmålere ud af deres kokon. Parat til at flakse rundt i gadelygtens skær!


Læs mere på danske-dyr.dk

hspace=0
Leveret af SetWeb

Ugeavisen • Skovvej 10 • 6520 Toftlund
Tlf. +45 74 83 22 42 • Fax +45 70 14 17 21 E-mail: